Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Я, згідно договору найму, передав у користування токарний станок, за яким наймач зобов’язувався вносити оплату кожного місяця до десятого числа. Наймач вносив оплату 2 місяці, після письмового попередження, оплата була проведена. Але такі випадки трапляються і надалі. Скажіть будь ласка, чи можна розірвати договір за несплату? Дегтяренко С.М., Миронівна, Київська обл.

Відповідь:

Питання найму регулюються главою 58 Цивільного кодексу України. За  договором  найму  (оренди)  наймодавець  передає   або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Право  передання  майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем  може  бути  також  особа,   уповноважена   на укладення договору найму. За  користування  майном  з  наймача  справляється  плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з  урахуванням споживчої якості речі та інших обставин,  які мають істотне значення. Плата за користування майном  може  вноситися  за  вибором сторін   у   грошовій   або  натуральній  формі.  Форма  плати  за користування майном встановлюється договором найму.    Договором або законом може  бути  встановлено  періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.    Наймач  має  право  вимагати  зменшення плати,  якщо через обставини,  за які  він  не  відповідає,  можливість  користування майном істотно зменшилася. Плата  за  користування  майном вноситься щомісячно,  якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час,  протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Договір   найму   укладається   на   строк,   встановлений договором.  Якщо строк найму не встановлений, договір найму вважається укладеним на невизначений строк. Кожна із сторін договору найму,  укладеного  на  невизначений строк,  може  відмовитися  від договору в будь-який час,  письмово попередивши про це другу сторону за один місяць,  а у  разі  найму нерухомого майна - за три місяці.  Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк. Законом  можуть  бути  встановлені  максимальні (граничні) строки договору найму окремих видів майна.
Якщо   наймач   продовжує   користуватися   майном   після закінчення  строку договору найму,  то,  за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця,  договір вважається  поновленим на строк, який був раніше встановлений договором. Наймач  зобов'язаний  користуватися річчю відповідно до її призначення та умов договору. Якщо наймач користується річчю,  переданою йому у найм, не за   її   призначенням  або  з  порушенням  умов  договору  найму, наймодавець   має   право   вимагати   розірвання   договору    та відшкодування збитків. Наймач  має  право  змінювати стан речі,  переданої йому у найм, лише за згодою наймодавця.
Наймач,  який належно виконує свої обов'язки за  договором найму,  після  спливу  строку  договору  має переважне право перед іншими особами на укладення договору найму на новий строк. Наймач, який має  намір  скористатися  переважним  правом  на укладення  договору найму на новий строк,  зобов'язаний повідомити про це  наймодавця  до  спливу  строку  договору  найму  у  строк, встановлений договором,  а якщо він не встановлений договором, - в розумний строк. Умови договору  найму  на  новий  строк   встановлюються   за домовленістю  сторін.  У  разі недосягнення домовленості щодо плати та інших  умов  договору  переважне  право  наймача  на  укладення договору припиняється. Наймач,  який  належно виконує свої обов'язки за договором найму,  у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання. Наймодавець  має  право  відмовитися  від договору найму і вимагати  повернення  речі,  якщо  наймач  не  вносить  плату   за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У  разі  відмови  наймодавця  від договору найму договір є розірваним з моменту одержання  наймачем  повідомлення  наймодавця про відмову від договору.  До  вимог  про   відшкодування   збитків   у   зв'язку   з пошкодженням речі,  яка була передана у користування наймачеві,  а також  до  вимог  про  відшкодування  витрат  на  поліпшення  речі застосовується позовна давність в один рік. Перебіг    позовної   давності   щодо   вимог   наймодавця починається з моменту  повернення  речі  наймачем,  а  щодо  вимог наймача - з моменту припинення договору найму.
     
При виникненні спору по даному питанню необхідно звертатися з позовом до місцевого суду  по місцю знаходження відповідача. До позовної заяви  необхідно додати наступні документи:
1. Копія договору найму.
2. Квитанцію про сплату судового збору та судових витрат.
3. Докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT