Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Видавництво без дозволу автора використало для ілюстрацій книжки контури картин, що мають документально підтверджене авторство. Різниця між оригіналом і підробкою - оригінали чорно-білі, а ілюстрації в книзі - розфарбовані. Контури малюнків точно збігаються. Скажіть будь ласка чи правомірні дії видавництва? Чи є сенс звертатись до суду за захистом авторських прав? Шульга К.О., Львів.

Відповідь:

Право особи на результат його інтелектуальної діяльності та творчої діяльності, охороняється законом, та є правом інтелектуальної власності (п.1 ст.418 Цивільного кодексу (ЦК) України). Однак, для того щоб творчі та інтелектуальні здібності людини стали об’єктом авторського права, яке захищається Законом «Про авторське право i сумiжнi права», вони повинні мати матеріальне перетворення, тобто у витвір (творчість, пісенника перетворюється у книзі тощо).
Отже згідно зі ст. 433 ЦК України та згідно зі ст. 8 Закону «Про авторське право i сумiжнi права», основними об’єктами авторського права є:
Об'єктами авторського права є твори у галузi науки, лiтератури i мистецтва, а саме:
1) лiтературнi письмовi твори белетристичного, публiцистичного, наукового, технiчного або iншого характеру (книги, брошури, статтi тощо); 2) виступи, лекцiї, промови, проповiдi та iншi уснi твори; 3) комп'ютернi програми; 4) бази даних; 5) музичнi твори з текстом i без тексту; 6) драматичнi, музично-драматичнi твори, пантомiми, хореографiчнi та iншi твори, створенi для сценiчного показу, та їх постановки; 7) аудiовiзуальнi твори; 8) твори образотворчого мистецтва; 9) твори архiтектури, мiстобудування i садово-паркового мистецтва; 10) фотографiчнi твори, у тому числi твори, виконанi способами, подiбними до фотографiї; 11) твори ужиткового мистецтва, у тому числi твори декоративного ткацтва, керамiки, рiзблення, ливарства, з художнього скла, ювелiрнi вироби тощо 12) iлюстрацiї, карти, плани, креслення, ескiзи, пластичнi твори, що стосуються географiї, геологiї, топографiї, технiки, архiтектури та iнших сфер дiяльностi; 13) сценiчнi обробки творiв, зазначених у пунктi 1 цiєї частини, i обробки фольклору, придатнi для сценiчного показу; 14) похiднi твори; 15) збiрники творiв, збiрники обробок фольклору, енциклопедiї та антологiї, збiрники звичайних даних, iншi складенi твори за умови, що вони є результатом творчої працi за добором, координацiєю або упорядкуванням змiсту без порушення авторських прав на твори, що входять до них як складовi частини; 16) тексти перекладiв для дублювання, озвучення, субтитрування українською та iншими мовами iноземних аудiовiзуальних творiв; 17) iншi твори.
Автор порушених авторських та суміжних прав має право захисту своїх прав згідно Розділу 5 Закону  «Про авторське право i сумiжнi права», у судовому порядку.

При виникненні спору по даному питанню необхідно звернутися  до місцевого суду  з позовною заявою, до якої необхідно додати:
1. Оригінал рукопису (якщо є).
2. Письмова угода про спільну роботу (якщо спір стосується співавторства).
3. Інші докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.
5. Квитанція про сплату судового збору та судових витрат.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT