Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
У меня такой вопрос: есть два завещания на одного и того же человека. Первое на целый дом, а второе только на половину. Я обратился в нотариальную контору, мне сказали, что действительно только второе. Правильно ли это? Чугаев Д.Р. г. Севастополь.

Відповідь:

Розглянувши Вашого листа, повідомляємо, що спадкове право регулюється Книгою шостою Цивільного кодексу України. Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною відповідальністю і здійснюється особисто. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин. Заповідач має право без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають обов’язкову частку у спадщині. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують незалежно від змісту заповіту , половину частки, яка належала б кожному їз них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Розмір обов’язкової частки може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцями, а також інших обставин, які мають істотне значення. Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт. Заповідач має право скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю, або в тій частині, яка йому суперечить.

При виникненні спору по даному питанню необхідно звертатися до місцевого суду  по місцю знаходження нерухомого майна, або по місцю проживання відповідача (якщо спір стосується рухомого майна) з позовною заявою про …, до якої необхідно додати наступні документи:
1. Копія свідоцтва про смерть спадкодавця.
2. Копія заповіту.
3. Квитанцію про сплату судового збору та судових витрат.
4. Докази по суті справи.
5. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT