Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Я навчаюсь в комерційному вищому навчальному закладі на контрактній основі. Згідно з контрактом я повинен оплачувати навчання за кожний семестр в сумі 1500 гривень. Але на початку четвертого курсу навчання нам сказали, що в травні необхідно внести оплату в сумі 1850 грн., мотивуючи це те, що інфляція в державі та підвищення курсу долара порівняно з першим курсом навчання, спричинили більші видатки ВНЗ на заробітну платню викладачам і таке інше. Також ВНЗ вимагають укладення додаткової угоди до контракту у зв’язку з підвищенням ціни за навчання. Чи правомірні дії ВНЗ? Дякую. Гайдук М.І. м. Кривий ріг.

Відповідь:

Правовідносини, які виникли між Вами та ВНЗ, регулюються Цивільним кодексом України (ЦКУ).
У договорі на вищу освіту, укладеним з ВНЗ, повинна бути вказана у гривнях, у фіксованому розмірі по рокам (семестрам), або у грошовому еквіваленті іноземної валюти, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу (ст.533 ЦКУ). Тож з моменту укладення договору виникли основні зобов’язання сторін: Ваша – сплачувати фіксовану суму за навчання, ВНЗ – провадити навчання на протязі дії договору. Після цього основою цивільно-правовим зобов’язання сторін є належне виконання прийнятих умов договору (ст.526). В разі оплаті за навчання по умовам договору, Ви свої зобов’язання виконали в частині оплати у повному обсязі, тож після цього ВНЗ зобов’язаний виконати взяті на себе зобов’язання по навчанню у відповідності з укладеним договором. Ст.525 (ЦКУ) прямо передбачає, що одностороння відмова від зобов’язань не допускається, за виключенням умов договору чи закону. Тим більше, що послуги ВНЗ вже оплачені наперед (тобто Ви купили цю послугу) по встановленим ВНЗ цінам. І поки що не має закону, який би дозволяв ВНЗ змінювати ціну за послуги. Навіть якщо є згода утримувача послуги, тобто Вас. Але Ви не повинні підписувати додаткових угод, які б змусили Вас на додаткові витрати за навчання.
Також мусимо проінформувати, що існує Порядок надання платних послуг державними навчальними закладами, затверджений приказом Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки від 27.10.97 р. №383/239/131 (надалі Порядок). Але цей порядок розповсюджується  на комерційні ВНЗ. Згідно пп.2.1 п.2 Порядку, розмір плати за той чи інший вид послуги визначається на основі її ціни. Пункт 1.1 п.1 Порядку у повній відповідності з вимогами ЦКУ зазначив, що «основою для надання конкретного виду послуг … є договір (контракт) з фізичною або юридичною особою, в якому визначається порядок надання послуг, розмір та строки оплати за надану послугу…у випадку, неякісного виконання або невиконання послуги внесені кошти підлягають поверненню фізичній або юридичній особі, яке здійснили оплату послуг. Тож виходячи з вищенаведеного, вимоги ВНЗ провести доплату зверх ціни послуг є неправомірні. У випадку односторонньої відмови від виконання укладеного між вами Договору або неякісного виконання послуги, Ви маєте право та підстави звернення з позовом до суду (ст. 24 Закону «Про захист прав споживачів»).

При виникненні спору по даному питанню необхідно звернутися  до місцевого суду  з позовною заявою, до якої необхідно додати:
1. Копія договору.
2. Квитанцію про сплату судового збору.
3. Докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT