Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Я інвалід 3 групи. У нашому містечку важко влаштуватись на роботу здоровій людині, а інваліду тим більше. Тому живу тільки на пенсію. Чи можу я вимагати від свого колишнього чоловіка, аліменти на моє утримання? Михайленко О.П., Яготин.

Відповідь:

Відповідно до ст. 75 Сімейного кодексу України , право на утримання (аліменти) має той з подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, або є інвалідом І, ІІ чи ІІІ групи. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна  плата, пенсія, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Якщо у зв’язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім’ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один з подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, він має право на утримання у зв’язку з розірванням шлюбу і тоді, якщо є працездатним, за умови, що потребує матеріальної допомоги і що колишній чоловік, колишня дружина може надати матеріальну допомогу. Право на утримання в цьому випадку триває протягом трьох років від дня розірвання шлюбу.
Аліменти присуджуються одному із подружжя у частці від заробітку ( доходу) другого із подружжя і  (або ) у твердій грошовій сумі.

Для звернення до суду першої інстанції з позовною заявою про стягнення аліментів, необхідно додати наступні документи:
1. Копії свідоцтв про укладення та розірвання шлюбу.
2. Докази по суті позову.
3.  Квитанція про сплату судового збору.
4.  Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT