Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Моя мать утверждает, что дети обязаны платить алименты своим родителям, если даже они не работают. Неужели это правда? С уважением, Олексенко Влад.

Відповідь:

Відповідно до ст.202-206 Сімейного кодексу, підстави виникнення обов’язку повнолітнього сина (доньки) по утриманню непрацездатних батьків виникає у зв’язку з непрацездатністю та потреби матеріальної допомоги батьків. Цей обов’язок не виникає, щодо сина (доньки) батьки, яких були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені. Крім сплати аліментів, повнолітні син (донька) зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю. Суд може звільнити повнолітніх сина (доньку) від обов’язку утримувати матiр, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися вiд виконання своїх батькiвських обов'язкiв. У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина алiменти на строк не більш як 3 роки. Розмір алiментiв на батькiв визначається на батькiв у твердiй грошовiй сумi i (або) у частцi вiд заробiтку (доходу) з урахуванням матерiального та сiмейного стану сторiн. При визначеннi розмiру алiментiв та додаткових витрат суд бере до уваги можливiсть одержання утримання вiд iнших дiтей, до яких не пред'явлено позову про стягнення алiментiв, дружини, чоловiка та своїх батькiв. У виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, iнвалiдами, а дитина має достатнiй дохiд (заробiток), суд може постановити рiшення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштiв на покриття витрат, пов'язаних з лiкуванням та доглядом за ними.

У випадку звернення до суду першої інстанції з позовною заявою про стягнення аліментів  на утримання матері (батька), необхідно додати наступні документи:
1. Довідка про заробітну плату відповідача(чів).
2. Довідка про склад сім’ї відповідача(чів).
3. Довідка про пенсію позивача.
4. Копія свідоцтва про народження дитини (дітей) або інші документи на підтвердження батьківства позивача щодо відповідача (чів).
5. Квитанція про сплату судового збору.
6.  Копія(ї) позовної заяви (за кількістю відповідачів і третіх осіб).

Создание и поддержка сайта - студия Web IT