Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція! Так трапилось, що я народила дитину, але в шлюбі не перебуваю. Скажіть будь ласка, що говорить закон з приводу запису батька дитини? Наталія, м. Бориспіль.

Відповідь:

Виходячи з положень ст. 121 Сімейного кодексу, реєстрація народження дитини провадиться органом реєстрацiї актiв цивiльного стану. Реєстрація народження дитини повинна бути проведена у місячний термін. У разі пропущення цього терміну без поважних причин, накладається адміністративне стягнення. У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі мiж собою, походження дитини вiд матерi визначається на пiдставi документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини, а батько дитини визначається: 1) за заявою матерi та батька дитини; 2) за заявою чоловiка, який вважає себе батьком дитини; 3) за рiшенням суду.
Походження дитини вiд батька визначається за заявою жiнки та чоловiка, якi не перебувають у шлюбi мiж собою. Така заява може бути подана як до, так i пiсля народження дитини до державного органу реєстрацiї актiв цивiльного стану.
Відповідно ст. 127 (Сімейного кодексу) чоловiк, який не перебуває у шлюбi з матiр'ю дитини, може подати до державного органу реєстрацiї актiв цивiльного стану заяву про визнання себе батьком дитини, мати якої померла або оголошена померлою, визнана недiєздатною, безвiсно вiдсутньою, позбавлена батькiвських прав, або якщо мати дитини не проживає з нею не менш як шiсть мiсяцiв i не проявляє про неї материнської турботи та пiклування.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT