Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Ми проживаємо з сім’єю у старому будинку. Одного разу в нашій ванній кімнаті засмітилась каналізаційна труба, внаслідок чого вода, яка була у ванній не відходила. Коли ми звернулись до обслуговуючої фірми, до нас приїхала бригада та провели роботи по очищенню каналізаційної труби. Після проведення цих робіт, вода почала відходити. Але через кілька тижнів така сама проблема з’явилась знову. Прошу, дайте відповідь, що мені треба робити у даній ситуації? Стадник Г., Запоріжжя.

Відповідь:

Споживачі та постачальники комунальних послуг повинні укласти договір між собою. Ст. 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги», закріпила права споживача: 1) одержувати вчасно та вiдповiдної якостi житлово-комунальнi послуги згiдно iз законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг; 3) на вiдшкодування збиткiв, завданих його майну та/або примiщенню, шкоди, заподiяної його життю чи здоров'ю внаслiдок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг; 4) на усунення протягом строку, встановленого договором або законодавством, виявлених недолiкiв у наданнi житлово-комунальних послуг; 5) на зменшення розмiру плати за наданi послуги в разi їх ненадання або надання не в повному обсязi, зниження їх якостi в порядку, визначеному договором або законодавством; 6) на несплату вартостi житлово-комунальних послуг за перiод тимчасової вiдсутностi споживача та/або членiв його сiм'ї при вiдповiдному документальному оформленнi, а також за перiод фактичної вiдсутностi житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України; 7) отримувати вiд виконавця компенсацiю в розмiрi, визначеному договором, рiшенням суду або законодавством, за перевищення нормативних термiнiв на проведення аварiйно-вiдновлювальних робiт; 8) на перевiрку кiлькостi та якостi житлово-комунальних послуг у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.
В свою чергу виконавець послуг зобов’язаний (ст.21 Закону): 1) забезпечувати вчасно та вiдповiдної якостi надання житлово-комунальних послуг згiдно iз законодавством та умовами договору; 2) здiйснювати контроль за технiчним станом iнженерного обладнання будинкiв, квартир, примiщень; 3) пiдготувати та укласти iз споживачем договiр на надання житлово-комунальних послуг з визначенням вiдповiдальностi за дотримання умов його виконання згiдно з типовим договором; 4) надавати в установленому законодавством порядку необхiдну iнформацiю про перелiк житлово-комунальних послуг, їх вартiсть, загальну вартiсть мiсячного платежу, структуру цiн/тарифiв, норми споживання, режим надання житлово-комунальних послуг, їх споживчi властивостi тощо; 5) своєчасно проводити пiдготовку жилого будинку i його технiчного обладнання до експлуатацiї в осiнньо-зимовий перiод; 6) розглядати у визначений законодавством термiн претензiї та скарги споживачiв i проводити вiдповiднi перерахунки розмiру плати за житлово-комунальнi послуги в разi їх ненадання або надання не в повному обсязi, зниження їх якостi; 7) утримувати в належному технiчному станi, здiйснювати технiчне обслуговування та ремонт внутрiшньобудинкових мереж, вживати заходiв щодо лiквiдацiї аварiйних ситуацiй, усунення порушень якостi послуг у термiни, встановленi договором та/або законодавством; 8) сплачувати споживачу компенсацiю за перевищення встановлених термiнiв проведення аварiйно -вiдновлювальних робiт у розмiрi, визначеному договором або законодавством; 9) вести облiк вимог (претензiй) споживачiв у зв'язку з порушенням порядку надання житлово-комунальних послуг, змiною їх споживчих властивостей та перевищенням термiнiв проведення аварiйно-вiдновлювальних робiт; 10) своєчасно за власний рахунок проводити роботи з усунення виявлених неполадок, пов'язаних з отриманням житлово-комунальних послуг, що виникли з його вини.
Тож у разi порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та пiдписання акта-претензiї споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо (ст.18 Закону), акт-претензiя складається споживачем та представником виконавця i скрiплюється їхнiми пiдписами. У разi неприбуття представника виконавця в погоджений умовами договору строк або необґрунтованої вiдмови вiд пiдписання акта-претензiї вiн вважається дiйсним, якщо його пiдписали не менш як два споживачi.
Акт-претензiя споживача подається виконавцю, який протягом трьох робочих днiв вирiшує питання про перерахунок платежiв або видає письмово споживачу обґрунтовану письмову вiдмову в задоволеннi його претензiй.

Спори щодо задоволення претензiй споживачiв вирiшуються в судi. Споживач має право на досудове вирiшення спору шляхом задоволення пред'явленої претензiї.
Создание и поддержка сайта - студия Web IT