Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Вісім місяців назад померла моя бабуся. Будинок, в якому вона проживала, згідно заповіту переходить мені у спадок. Весь цей час я перебувала за межами України. Коли повернулася, звернулася до нотаріуса для оформлення спадщини, однак мені було відмовлено, мотивуючи відмову пропущеним строком для прийняття спадщини. Роз’ясніть мені , який строк встановлюється для прийняття спадщини і чи можна його поновити, оскільки він був пропущений з поважної причини? Баранова Олена, м. Кривий Ріг.

Відповідь:

Згідно ст. ст. 1270, 1272  Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом  встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній  для подання ним заяви про прийняття спадщини. 

При виникненні спору по даному питанню, необхідно звертатися  до місцевого суду з позовною заявою, до якої необхідно додати:
1. Свідоцтво про смерть спадкодавця.
2. Квитанцію про сплату судового збору.
3. Докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT