Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
В яких випадках можна виселити з приватизованої квартири? Наталія Лазебник, Миргород.

Відповідь:
Питання виселення з житлової площі регулюється положеннями Житлового кодексу України. Виселення з державної або комунальної жилої площі відбувається відповідно до ст. 109 ЖК України Виселення проводиться добровільно або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному порядку з санкції прокурора лише осіб, які самовільно зайняли жиле приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.

Громадянам, яких   виселяють  з  жилих  приміщень,  одночасно надається інше постійне жиле  приміщення,  за  винятком  виселення громадян  при  зверненні  стягнення  на  жилі приміщення,  що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку  чи  іншої  особи, повернення   якого   забезпечене   іпотекою   відповідного  житлового приміщення.  Жиле приміщення,  що надається виселюваному,  повинно бути зазначено в рішенні суду або постанові прокурора.
Громадяни виселяються  з жилих будинків державного і громадського  житлового  фонду  з  наданням іншого благоустроєного жилого приміщення, якщо: будинок, у   якому   знаходиться  жиле  приміщення,  підлягає знесенню; будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом; будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий. Офіцерів, прапорщиків і мічманів,   військовослужбовців надстрокової  служби  Збройних Сил СРСР і прирівняних до них осіб, звільнених  з дійсної військової служби у відставку або в запас, а також  осіб,  які  проживають  разом з ними, може бути виселено із займаних  ними  жилих  приміщень у військових містечках з наданням іншого  благоустроєного  жилого  приміщення.

Підставою для виселення можуть бути наступні обставини (ст. 116 ЖК) Якщо наймач,  члени його сім'ї або інші особи, які проживають разом з ним,  систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують  його  не  за   призначенням,   або   систематичним порушенням правил співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному  будинку,  а заходи     запобігання    і    громадського пливу виявились безрезультатними,  виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих   осіб  провадиться  без  надання  іншого   жилого приміщення. Осіб, які  підлягають  виселенню  без  надання іншого жилого приміщення  за  неможливістю  спільного  проживання,   може   бути зобов'язано  судом  замість  виселення  провести  обмін  займаного приміщення на інше  жиле  приміщення,  вказане  заінтересованою  в обміні стороною. Осіб, які самоправно зайняли жиле приміщення,  виселяють  без надання їм іншого жилого приміщення.

Виселення з приватного житла здійснюється на основі частини першої ст. 116 ЖК. Для виселення необхідно звернутися до місцевого суду з позовною заявою, до якої необхідно додати:
1. Докази по суті справи (акт комунальної служби про те, що жиле приміщення псується, руйнується; докази, які підтверджують факт систематичного порушення правил співжиття (акти комісій, лікарських установ про нанесення тілесних ушкоджень позивачу).
2. Документ, що підтверджує право власності на жиле приміщення.
3. Докази пол сплаті судових витрат та судового збору.  
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT