Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким». Мені в порядку спадкування за заповітом дісталась квартира від бабусі. Але я мешкаю з чоловіком в його квартирі. Ми з чоловіком вирішили здати квартиру бабусі в оренду. Скажить будь ласка, Чи потрібно укладати договір оренди? Марина Осадча, м. Біла Церква.

Відповідь:

Піднайом житлового приміщення, яке знаходиться в державній або комунальній власності.
Піднайом житлового приміщення такої форми власності визначений в ст.91 Житлового кодексу. В піднайом можно сдати частину або все жиле приміщення – тількі при тимчасовому виїзді. Тобто межах піврічного строку, оскільки перевищення цього строку може потягти втрату права користування житловим приміщенням (ст.71 ЖК), за винятко випадків встановлених в цій статі.
Для того, щоб укласти договір піднайма потрібна згода усіх членів сім’ї та наймодавця. Форма договору згідно ст. 811 Цивільного кодексу, повинен бути укладений у письмовій формі  та зареєстрований. Розмір оплати згідно ст. 95 ЖК, плата за піднайом не повинна перевищувати квартирної плати.
Оренда приватного житла.
Найм житлових приміщень приватної власності визначений  гл. 6  Житлового Кодексу та гл. 59 Цивільного кодексу. Предметом договору найму житла може бути квартира, житлий дім або їх частина. Сторонами договору можуть бути фізичні і юридичні особи. Але за договором найму житла, приміщення не може бути використане інакше ніж для проживання в ньому фізичних осіб.
Орендна плата втановлюється в договорі найму житла. Зміна орендної плати за загальними правилами Цивільного кодексу, не дозволяється в одностороньому порядку, але це положення можно встановити в договорі. Також в договорі фіксується строк внесення орендної плати. А якщо цього не зробити наймач повинен вносити плату кожен місяць. Строк оренди згідно ст. 821 ЦКУ, якщо він не встановлений в договорі важається укладеним на 5 років.
Ст. 823 (ЦКУ) дозволяє наймачу житла укласти договіор піднайму. Його строк не повинен перевищувати терміну оренди, а при достроковому розірванні договіру оренди, договір піднайму теж закічує свою дію.
Згідно ст. 822 (ЦКУ) наймач має переважне право укладення договору найму на новий термін. Для цього наймодавець повинен не пізніше ніж за 3 місяця до закінчення попереднього договору найму запропанувати наймачу укласти новий договір. Якщо наймодавець не виконає цієї умови, а наймач не звільнить приміщення, важається, що договір найму укладено на тих самих умовах та на той самий строк.
У випадку коли наймодавець потребує звільнення приміщення, для використання житла для власних потреб та членів сім’ї, договір оренди можно розірвати при умові попередження наймача за 2 місяці до того. В інших випадка розірвати договір найму в одностороньому порядку не допускається. Або за рішенням суду: 1) невнесення наймачем плати за житло за шiсть мiсяцiв, якщо договором не встановлений бiльш тривалий строк, а при короткостроковому наймi - понад два рази; 2) руйнування або псування житла наймачем або iншими особами, за дiї яких вiн вiдповiдає. 3) якщо наймач житла або iншi особи, за дiї яких вiн вiдповiдає, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та iнтереси сусiдiв, наймодавець може попередити наймача про необхiднiсть усунення цих порушень.

При виникненні спору по даному питанню необхідно звертатися з позовом до місцевого суду. До позовної заяви  необхідно додати наступні документи:
1. Копія договору найму.
2. Квитанцію про сплату судового збору та судових витрат.
3. Докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT