Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Чи маю я право на пенсію батька, після його смерті, якщо я навчаюсь у вищому навчальному закладі на денній формі? Кутузова Ганна, м.Харків

Відповідь:

Згідно ст. 37 Закону України «Про  пенсійне забезпечення», право  на  пенсію  в  разі    втрати    годувальника    мають непрацездатні члени сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні .  При  цьому  дітям  пенсії  призначаються незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.  Батьки і чоловік (дружина) померлого, які  не  були  на  його утриманні, також мають  право  на  пенсію,  якщо  згодом  втратили джерело засобів до існування.
Непрацездатними членами сім'ї вважаються: а) діти, брати, сестри й онуки, які не досягли 18  років  або старші цього віку, якщо вони стали  інвалідами  до  досягнення  18 років, при цьому брати, сестри й онуки - за умови,  якщо  вони  не мають працездатних батьків; б) батько, мати, дружина, чоловік, якщо вони є інвалідами або досягли: чоловіки - 60 років, жінки - 55 років;
в) один з батьків, або чоловік (дружина),  або  дід,  бабуся, брат чи сестра, незалежно від  віку  і  працездатності,  якщо  він (вона) зайнятий доглядом за дітьми, братами, сестрами  чи  онуками померлого годувальника, які не досягли 8 років, і не працює; г) дід і бабуся - в разі відсутності  осіб,  які  за  законом зобов'язані їх утримувати.Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти  мають право  на  пенсію  в  разі  втрати  годувальника  до    закінчення навчальних  закладів,  але  не  довше  ніж  до  досягнення    ними 23-річного віку.
Члени сім'ї померлого вважаються  такими,  що  були  на  його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.   Члени сім'ї померлого, для яких його допомога була  постійним і  основним  джерелом  засобів  до  існування,  але  які  й   самі одержували яку-небудь пенсію, мають право перейти на нову пенсію.
Пенсії в разі втрати годувальника  призначаються  на  кожного непрацездатного члена  сім'ї  в  розмірі  30  процентів  заробітку годувальника  (стаття  64),  але  не  менше  соціальної    пенсії, встановленої для відповідної категорії непрацездатних. На дітей, які втратили обох батьків (круглих сиріт), а  також на дітей померлої одинокої матері пенсія на кожну дитину  не  може бути меншою від двократного розміру соціальної пенсії. Сім'ям, до  складу  яких  входять  діти,  які  втратили  обох батьків (круглі сироти), пенсія  обчислюється  із  загальної  суми заробітку обох батьків. Членам сім'ї, що втратила годувальника, який помер  внаслідок загального  захворювання  і  не  мав  стажу,    достатнього    для призначення  повної  пенсії  по    інвалідності , призначається пенсія при неповному стажі в розмірі,  пропорційному наявному стажу роботи годувальника. Сім'ям  померлих  пенсіонерів,  які  одержували  пенсію   при неповному стажі, пенсія призначається  пропорційно  стажу  роботи, виходячи з якого було призначено пенсію померлому годувальнику.  При цьому пенсія на кожного непрацездатного  члена  сім'ї  не може  бути  меншою  від  соціальної  пенсії,   встановленої    для відповідної категорії непрацездатних.

Сім'я, яка має право на пенсію в  разі  втрати  годувальника, може звертатися за  призначенням  пенсії  в  будь-який  час  після смерті або встановлення  безвісної  відсутності  годувальника  без обмеження будь-яким строком.На  всіх  членів  сім'ї,   які   мають   право   на   пенсію, призначається одна спільна пенсія. На вимогу  члена  сім'ї  його  частка  пенсії  виділяється  і виплачується йому окремо. Виділення частки пенсії провадиться з першого  числа  місяця, що йде за тим місяцем, в якому надійшла заява про поділ пенсії. При зміні кількості членів сім'ї,  забезпечуваних  пенсією  в разі  втрати  годувальника,  пенсія  відповідно  збільшується  або зменшується за кількістю членів сім'ї, які мають право на пенсію. Такий же перегляд пенсії провадиться і в тих  випадках,  коли виплата пенсії одному з членів сім'ї  зупиняється або поновлюється після закінчення обставин, що спричинили зупинення виплати пенсії. Пенсійне забезпечення здійснюється органами Пенсійного фонду України. Тому Вам необхідно звернутись до відділення Пенсійного фонду, який знаходиться за місцем проживання.
Создание и поддержка сайта - студия Web IT