Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Я працюю на приватній фірмі. У мене в жовтні народилась донька. Скажіть будь ласка, хто повинен виплатити допомогу, держава чи фірма? З повагою, Овсієнко Юлія, м.Київ.

Відповідь:

Законом України від 25.03.2005 г. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України, Про Державний бюджет України на 2005 рік та деякі інши законодавчі акти», встановлений розмір допомоги при народжені дитини. Допомога при народженні після 31 березня 2005 року виплачується в сумі 22,6 прожиткового мінімуму для дітей в віці до 6 років (зараз 376 грн.), встановленого на день народження дитини.
22,6 х 376 грн. = 8497 грн. 60 коп.
Одноразово виплачується частина суми у 10-кратному розмірі вказаного прожиткового мінімуму (9 х 376 грн. = 3384 грн.). Залишкову суму допомоги, кратну 13,6 розміру вказаного прожиткового мінімуму (13,6 х376 = 5113 грн. 60 коп.),  видається на протязі 12 місяців після народження дитини в наступному порядку: 1 місяць – в розмірі прожиткового мінімуму (376 грн.); з 2-го по 11-тий місяці – зі збільшенням суми виданої в попередньому місяці, на 2,2 відсотки.
Згідно Постанови Кабінету Міністрі України від 21.04.2005 р. №315 затверджений відповідний «Порядок призначення i виплати допомоги при народженнi дитини особам, застрахованим у системi загальнообов'язкового державного соцiального страхування» (надалі Порядок). Тож згідно Порядку, допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, усиновлювача – особі, застрахованій в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Допомога виплачується незалежно від того, коли застрахована особа звернулась по допомогу, тільки опікуну та пклувальнику допомога видається, якщо заява про призначення подана не пізніше ніж через 6 місяців після народження дитини. Допомогу виплачують незалежно від того, коли застрахована особа за нею звернулась, але тільки опікуну або піклувальнику допомога видається , якщо заява про призначення подано не пізніше 6 місяців після народження дитини.
Допомога видається комісієй по соціальному страхуванню підприємства, де працює застрахована особа працівник. Виплату роботодавець провадить за рахунок коштів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності. При цьому працівник повинен подати наступні документи: - заяву про виплату допомоги; - копію свідотства про народження дитини; довідку про народження дитини, видану органом реєстрації актів цивільного стану; - довідку, видану державною податковою службою про сплату єдиного податку, для фізичних осіб підприємців; - копію рішення суду про всиновлення, рішення відповідних органів опіки, для опікунів та піклувальників.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT