Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановна редакція «Судові справи з І.Годецьким»! Я працюю в лікарні на посаді лікаря. Я на п’ятому місяці вагітності. Мене хвилює таке питання, після народження моєї дитини, як можна отримати допомогу по нагляду за дитиною по досягнення нею 3-річного віку? Крутивус Н.

Відповідь:

Допомога по догляду за дитиною до досягнення 3-х річного віку є одним з видів матеріальної допомоги, яке згідно з Законом України «Про загальнообов'язковедержавне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (надалі Закон), надається застрахованим особам за рахунок Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності (надалі Фонд). Допомога по догляду за дитиною п досягненню 3-х річного віку найманим працівникам виплачується за місцем роботи за рахунок сплачених страхових внесків до Фонду. Рішення виплати допомоги приймає комісія по соціальному страхуванню підприємства. Документи для призначення розглядаються не пізніше 10 днів з дня їх надання. Повідомлення про відмову, з обумовленням причин відмови та порядку оспорювання, видається не пізніше 5 днів після затвердження рішення (згідно ст.52 Закону).
Право на допомогу згідно ст.42 Закону має застрахована особа (будь хто з батьків , опікун, піклувальник, баба, дід, ін. родич), яка фактично доглядає за дитиною. Це право виникає у застрахованої особи з дня надання відпустки по догляду за дитиною по досягненню нею 3-х річного віку. Підставою для призначення допомоги є приказ (розпорядження власника або уповноваженого органу про надання працівнику відпустки по догляду за дитиною. Для опікунів піклувальників ще і постанова суду про усиновлення або рішення відповідних органів опіки. Згідно ч.1 ст. 44 Закону допомога по догляду за дитиною по досягненню 3-х річного віку, виплачується кожного місяця з дня надання відпустки по догляду за дитиною до дня її закінчення, але не більше ніж по досягненню дитиною 3-хрічного віку. Опікунам піклувальникам не раніше прийняття рішення про усиновлення або опіки.
Розмір допомоги по догляду за дитиною по досягненню нею 3-х річного віку для застрахованих осіб встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму (ст.43 Закону).

Создание и поддержка сайта - студия Web IT