Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Я працюю на роботі зі шкідливими умовами праці. Скажіть будь ласка, як надається щорічна додаткова відпустка та якими законами це регулюється? Пилипенко Андрій, м.Канів.

Відповідь:

Кожна людина має право на розумне обмеження робочого дня, на відпочинок та оплачуваної періодичної відпустки (ст. 24 Декларація з прав людини від 10.12.1948 р.)
В нашій державі право на відпочинок, в тому числі оплачуваної відпустки, передбачено – Конституцією України, а саме  ст. 45 «Кожен хто працює має право на відпочинок. Максимальна тривалiсть робочого часу, мiнiмальна тривалiсть вiдпочинку та оплачуваної щорiчної вiдпустки, вихiднi та святковіi днi, а також iншi умови здiйснення цього права визначаються законом». Тож Основний Закон дає посилання на закон. Тож гарантії та відносини, пов’язані з відпустками, встановлюють Кодекс законів про працю (КзпП), Закон України «Про відпустки» (надалі Закон) та інші законодавяі акти та підзаконні акти.
Право на оплачувану відпустку мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства при умові офіціального оформлення трудових відносин.
Щорiчна додаткова вiдпустка за роботу iз шкідливими i важкими умовами працi та її тривалiсть.
Згідно ст. 7 Закону передбачено щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими та віжкими умовами праці тривалістю 35 календарних днів, зайнятих на роботах пов’язаних з негативним впливом на здоров'я шкiдливих виробничих факторiв, за «Списоком виробництв, цехiв, професiй i посад iз шкiдливими i важкими умовами працi, зайнятiсть працівників на роботах в яких дає право на щорiчну додаткову вiдпустку» затвердженої постановою Кабінету Міністрів вiд 17 листопада 1997 р. N 1290 та «Порядоку застосування Списку виробництв, цехiв, професій i посад iз шкiдливими i важкими умовами працi, зайнятiсть працiвникiв на роботах в яких дає право на щорiчну додаткову вiдпустку», затвердженоїНаказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 30.01.98 N 16
Щорiчна додаткова вiдпустка за особливий характер працi та її тривалiсть.
Тож згідно ст..8 Закону передбачена щрiчна додаткова вiдпустка за особливий характер працi та її тривалiсть, яка надається:
-окремим категорiям працiвникiв, робота яких пов'язана з пiдвищеним нервово-емоцiйним та iнтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географiчних i геологiчних умовах та умовах пiдвищеного ризику для здоров'я, - тривалiстю до 35 календарних днiв за Списком виробництв, робiт, професiй i посад, затверджуваним Кабiнетом Мiнiстрiв України;
- працiвникам з ненормованим робочим днем - тривалiстю до 7 календарних днiв згiдно iз списками посад, робiт та професiй, визначених колективним договором, угодою.
Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. №1290, затверджено Список «Списоком виробництв, цехiв, професiй i посад iз шкiдливими i важкими умовами працi, зайнятiсть працівників на роботах в яких дає право на щорiчну додаткову вiдпустку».

Порядок використання Списку, який надає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженої Наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 30.01.98 N 16, зареєстрований в Міністерстві Юстиції України від 30.01.1998 р. № 58/2498. Цей порядок пов’язаний з атестуванням робочих місць по Показникам та критеріям гігієнічної оцінки умов праці.
Создание и поддержка сайта - студия Web IT