Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Допоможіть будь-ласка розібратися з моєю ситуацією. Ми з чоловіком виїхали на роботу в інше місто. Попередньо ми приїхали туди з метою знайти квартиру, яку ми планували купити. Знайшли квартиру, дали задаток хазяїну і домовились, що приїдемо через два тижні щоб оформити договір купівлі-продажу, а за цей час господарі зроблять ремонт і все впорядкують, оскільки жити там було неможливо. Це було основною умовою придбання квартири. Він нам видав розписку про отримання задатку. Коли ми переїхали в це місто з метою поселитися в цю квартиру, ми побачили, що ніякого ремонту там зроблено не було. На цій підставі ми відмовились від покупки і вимагали у господаря повернути задаток. Однак він відмовляється. Чи має він на це право? Сім’я Терещенко, м.Київ.

Відповідь:

Розглянувши Вашого листа, повідомляємо наступне. Відповідно до ст. 572 Цивільного кодексу України, завдатком є грошова сума або рухоме  майно,  що  видається кредиторові  боржником  у  рахунок  належних  з нього за договором платежів,  на підтвердження зобов'язання і  на  забезпечення  його виконання. Якщо  не  буде  встановлено,  що сума,  сплачена в рахунок належних  з  боржника  платежів,  є  завдатком,  вона   вважається авансом.
Якщо  порушення  зобов’язання  сталося  з  вини боржника, завдаток залишається у кредитора. Якщо порушення  зобов’язання  сталося  з вини кредитора,  він зобов’язаний повернути боржникові завдаток та  додатково  сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.
Сторона,  винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в  сумі,  на  яку  вони  перевищують  розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.
У  разі  припинення зобов'язання до початку його виконання або  внаслідок  неможливості  його  виконання  завдаток   підлягає поверненню.

При виникненні спору по даному питанню необхідно звертатися  до місцевого суду  по місцю проживання відповідача з позовною заявою про стягнення боргу, до якої необхідно додати наступні документи:
1. Письмовий договір або розписка боржника в отриманні грошей.
2. Інші докази по суті справи.
3. Квитанція про сплату судового збору та судових витрат.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT