Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Шановно редакціє!Який порядок відшкодування майнової шкоди, завданої злочином? Давидюк О., м.Канів

Відповідь:

Згідно ст. 28 Кримінально – процесуального кодексу України, особа, яка зазнала матеріальної шкоди від злочину, вправі при провадженні в кримінальній справі пред'явити до обвинуваченого або до   осіб,   що   несуть   матеріальну   відповідальність  за  дії обвинуваченого,  цивільний позов, який розглядається судом разом з кримінальною справою.

     Закриття справи    не   звільняє   особу   від  обов'язку  відшкодувати  в установленому законом  порядку  матеріальні  збитки,  завдані  нею державним, громадським організаціям або громадянам.

  Цивільний позов   може   бути   пред'явлений як під час досудового слідства  і  дізнання, так і під час судового розгляду справи, але до початку  судового  слідства.  Відмова у позові в порядку    цивільного   судочинства   позбавляє   позивача   права пред'являти той же позов у кримінальній справі.

     Особа, яка  не  пред'явила  цивільного  позову в кримінальній справі,  а  також  особа,  цивільний  позов  якої  залишився   без розгляду,    має   право   пред'явити  його  в  порядку  цивільного судочинства.
Создание и поддержка сайта - студия Web IT