Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Прошу вас разьяснить мне один вопрос. Я работала на фирме, прекрасно справлялась, меня хвалили, замечаний не делали. Потом без предупреждения уволили «зв’язку з виявленню невідповідності займаній посаді». В каком случае по закону возможно такое увольнение? Велигородцева Анна, 22 года, Киев.

Відповідь:
Законодавством передбачена можливість розірвання трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу. Так, договір, може бути розірваний на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП у зв’язку з виявленню невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації, або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи. Але звільнення за такої підстави можливе лише у тому випадку, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.
Разом з тим, згідно ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору з вищезазначеною підстави, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
Отже, Вас могли звільнити у зв’язку з невідповідністю займаній посаді тільки у разі недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що унеможливлює продовження роботи. Перш ніж звільнити за такою підставою роботодавець повинен запропонувати працівнику іншу роботу.
При неможливості вирішення такого спору з роботодавцем мирним шляхом, працівник може звернутися з позовом до суду про відновлення його прав. При розгляді справ про звільнення за п.2 ст.40 КЗпП суд може визнати правильним припинення трудового договору в тому разі, якщо встановить, що воно проведено на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладених на нього трудових обов'язків чи їх виконання протипоказано за станом здоров'я або небезпечне для членів трудового колективу чи громадян, яких він обслуговує, і неможливо перевести, за його згодою, на іншу роботу. З цих підстав, зокрема, може бути розірваний трудовий договір з керівником підприємства, установи, організації або підрозділу у зв'язку з нездатністю забезпечити залежну дисципліну праці у відповідній структурі.
Не можна визнати законним звільнення з цих підстав лише з мотивів відсутності спеціальної освіти (диплома), якщо відповідно до чинного законодавства наявність її не є обов'язковою умовою виконання роботи, обумовленої трудовим договором. Проте у випадках, коли згідно з законодавством виконання певної роботи допускається після надання в установленому порядку спеціального права (водії автомобільного та електротранспорту тощо), позбавлення цього права може бути підставою для звільнення працівника з мотивів невідповідності займаній посаді або виконуваній роботі з додержанням правил п.2 ст.40 КЗпП.
Создание и поддержка сайта - студия Web IT