Судові справи  
Головна Про передачу Телепередачі Зворотній зв'язок Юридична консультація Глас народу
Консультація
Питання:
Уважаемая редакция «Судові справи з І.Годецьким»!
Я с фирмой подписала договор про установление пластикових окон, оплатила все в тот же день. Демонтаж-монтаж был назначен на 20.10.05 ( в договоре записано, что на изготовление идет 10 дней). Монтаж уже переносился 5 раз. По сей день ни окон, ни денег. На фирме ничего конкретно мне не отвечают. Что мне делать? Головенко Л., г.Бровары.

Відповідь:

Розглянувши Вашого листа, повідомляємо, що підряд регулюється главою 61 Цивільного кодексу України. Так, згiдно зi ст. 837 ЦК, за договором пiдряду одна сторона (пiдрядчик) зобов'язується на свiй ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Вартість робіт або способи її визначення обумовлюються договором пiдряду (ст. 843 ЦК). Якщо у договорi пiдряду не встановленi вартість робіт або способи її визначення, то у разi якщо сторони не досягли згоди стосовно цiни, вона встановлюється за рiшенням суду на пiдставi цiн, що зазвичай застосовуються за аналогiчнi роботи з урахуванням необхiдних витрат, визначених сторонами. Що стосується строкiв виконання роботи за договором пiдряду або її окремих етапiв, то, згiдно зi ст. 846 цього Кодексу, вони обумовлюються також у договорi.
У разi невиконання умов договору сторонами, вони несуть вiдповiдальнiсть, передбачену  ст.849 ЦК. В разі, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її на стільки повільно, що закінчення її у строк стає явно не можливим, замовник має право відмовитись від договору та вимагати відшкодування завданих збитків. Вiдповiдальнiсть пiдрядчика за неналежну якiсть роботи передбачено ст. 858 ЦК. Якщо робота виконана пiдрядчиком з вiдступами вiд умов договору пiдряду, якi погiршили роботу, або з iншими недолiками, якi роблять її непридатною для використання вiдповiдно до договору або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо iнше не встановлено договором або законом, за своїм вибором вимагати вiд пiдрядника:
1) безоплатного усунення недолiкiв у роботi в розумний строк; 2) пропорцiйного зменшення цiни роботи; 3) вiдшкодування своїх витрат на усунення недолiкiв, якщо право замовника усувати їх встановлено договором.
Якщо вiдступи у роботi вiд умов договору пiдряду або iншi недолiки у роботi є iстотними та такими, що не можуть бути усуненi, або не були усуненi у встановлений замовником розумний строк, замовник має право вiдмовитися вiд договору та вимагати вiдшкодування збиткiв.
Порядок оплати, згідно Цивiльного кодексу,  пiдрядчику може здійснюватися як шляхом авансу, так і пiсля виконання роботи або окремих її етапiв, замовник зобов'язаний сплатити пiдрядчику обумовлену суму пiсля остаточної здачi роботи за умови, що роботу виконано належним чином i у погоджений строк або, за згодою замовника, достроково. У разі виникнення суперечок між замовником та підрядником і неможливості досягти згоди, Замовник має право вирішити усі суперечності  в суді.

При виникненні спору по даному питанню необхідно звертатися з позовом до місцевого суду . До позовної заяви  необхідно додати наступні документи:
1. Копія договору підряду.
2. Квитанцію про сплату судового збору.
3. Докази по суті справи.
4. Копія позовної заяви.

Создание и поддержка сайта - студия Web IT